Diz kapağı kayması fizik tedavisi

Hastalığın derecesine göre, egzersiz, diz korsesi, fizik tedavi ya da ameliyat önerilir. Eğer hasta erken dönemde başvurmuşsa ağrıyı azaltıcı ve kıkırdak dokuyu güçlendirici ilaç ve egzersiz programı önerilir. İlerlemiş vakalarda ise artroskopik cerrahi ile diz kapağı yerine oturtulur ve yıpranan dokular temizlenir.Apr 15, 2020

Diz kapağı kaymasında ne olur?

Hastalar genellikle merdiven inip çıkarken, çömelip kalkarken, koşarken ve uzun süre otururken ağrı hissederler. Bazı durumlarda diz kapaklarında morluk ve şişme de görülebilir. Bunun yanında hareket esnasında gıcırdama hissi ve dizin kilitlenmesi, kişinin kendi ağırlığını taşıyamaması ve boşalma hissi de görülebilir.

Diz ağrısına fizik tedavi iyi gelir mi?

En sık rastlanılan diz ağrılarında, ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Fizik tedavi cihazları ve rehabilitasyon teknikleri de ağrıyı gidermede önemli bir seçenektir.

Diz kapağı kayması tedavi edilmezse ne olur?

Tekrarlayan çıkıklar tedavi edilmezse, diz ekleminde geri dönüşü olmayan kıkırdak hasarlarına yol açabilir. Bu da eklemde erken yaşlarda ağrılı kireçlenmeler (artroz) ile sonuçlanacaktır.

Dizlerin güçlenmesi için ne yapılmalı?

Gün içerisinde 2-3 kez; 5 ila 10 kez çömelip kalkın. Bisiklete binmek, koşu bandında zorlanmadan yürümek veya çeşitli aletlerle yapılan egzersizler de dizlerinizin kaslarını kuvvetlendirerek şikayetlerinizi azaltmaya fayda sağlayacaktır. Otururken dizleri devamlı bükülü tutmayın.

Diz kayması nasıl anlaşılır?

Şişme, otururken ağrı, dizin hareket esnasında kilitlenmesi, hareket esnasında gıcırdama ya da çıtlama sesi, diz önünde hareket ile birlikte artan ağrı ve dizin kontrolsüz bükülmesi ve kişinin ağırlığını taşıyamaz hale gelmesi gibi belirtileri olan diz kapağı kayması nasıl tedavi edilir?

Diz dönünce ne olur?

Dizde ani bir dönme hareketi sonrası şiddetli ağrı ile birlikte kişiler, patella kemiğinin dizin dışına doğru kaydığını hissederler. Kısa süre içinde eklem içi kanamaya bağlı dizde şişlik ve hareket kısıtlılığı meydana gelir.

Diz fizik tedavi kaç gün sürer?

Genellikle 45-60 dk. arası sürmektedir. Hastalığınızın tanısına göre 15-30 gün arası değişir. Rehabilitasyon gören hastalarda seans gün sayısı daha artabilir.